Blogg om hus och hem

Blogg om hus och hem

Trädgårdsmöbler

- Posted in Hus och hem by

Köpa bra trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler gör våren och sommaren lite bättre enligt min ringa mening.

Att det är fint väder utomhus är alltid trevligt men om man inte har möjlighet att uppleva det fina vädret så förtar det en hel del av stämningen. Att sitta inomhus och titta ut på en blå himmel är inte samma sak som att sitta ute under blå himmel om jag uttrycker mig så.

Jag gillar att ha det fint hemma, jag vill inte ha inredning typ bord, stolar och soffa från Rusta. Jag har inget emot att andra personer handlar sina möbler där men det är inget för mig.

Jag gillar design och vill om möjligt köpa trädgårdsmöbler som håller länge och min uppfattning är att möbler från lågprisbutikerna inte är hållbara utan slits ut väldigt fort. Man får vad man betalar för helt enkelt.

När man bor i Sverige så känns det som att man måste ta tillvara på de dagar som det är fint väder, perioden där vi kan vara utomhus när det är varmt och fint väder är ju ganska så kort jämfört med många andra länder.

Så därför tänker jag att jag ska köpa trädgårdsmöbler som är en snygg design och som är hållbara. Då mår jag bra när jag sitter utomhus och investeringen blir inte så stor när jag slår ut den på ett antal år. Köper jag utemöbler som håller i fem år som kostar mer än möbler som håller tre år så blir slutpriset inte speciellt mycket högre i slutändan samtidigt som jag får snygga möbler som jag tycker om att se och sitta i.

En annan aspekt med att bo i Sverige är ju att vårt klimat överlag inte har samma förutsättningar än i många andra länder. Jämför med Spanien till exempel. De har ett mycket torrare och varmare klimat än vad vi har här. Det innebär att trädgårdsmöblerna man köper helst ska vara anpassade för det svenska klimatet. Vårt klimat är kallare och fuktigare och det påverkar naturligtvis slitaget på möblerna på ett annat sätt än i ett klimat som är varmare och torrare.

Det finns en bra svensk tillverkare av utemöbler som jag gillar lite extra mycket och det är Hillerstorp. De har ju tillverkat trädgårdsmöbler sedan lång tid tillbaka (tror de startade redan på 20-talet). Eftersom de är en svensk tillverkare med lång erfarenhet så tänker jag mig att de har bra koll på hur man bygger möbler som håller länge i det svenska klimatet. Tänker både på träslag, behandling av materialet samt andra saker som påverkas av kyla och fukt, typ metalldelar och liknande.

Ett annat plus är att de har det mesta inom trädgårdsmöbler bord, stolar, soffor, parasoller, solsängar, dynor med mera så man kan nog hitta det mesta man vill ha där.

Pool

- Posted in Hus och hem by

Nu till sommaren vill jag ha en egen pool

Jag har länge drömt om en egen pool på tomten. Det är en dröm som jag haft i många år kan jag säga. Ända sedan jag lärde mig att simma så har jag älskat att bada. Att bada var bland det bästa jag visste när jag var en liten parvel. De gånger vi bodde på hotell när jag var liten så var det första jag alltid kontrollerade om de hade en pool. Vad jag minns det som så fanns det många gånger en pool, jag tror inte att det är lika vanligt idag att hotell har pool, åtminstone inte i Sverige och de inte är ett spa-hotell. Så när jag säger att jag drömt om en pool i många år så inser du nog att det faktiskt är sant.

Varför har jag då inte köpt mig en pool än? En bidragande orsak till det är att det tyvärr inte är gratis att skaffa en pool. Poolen i sig kostar en hel del i inköp. Utöver kostnaden för själva poolen så ska den ju installeras/grävas ner och kanske gjutas och sen ska man ju dra vattenledningar, installera värmepump och så vidare och det är inte heller gratis. Så den största anledningen till att jag inte har skaffat en pool än är kostnaden.

Olika typer av pooler

Det finns ju olika typer av pooler att köpa och ska man lägga så mycket pengar så vill man ha något som håller länge. Så som jag förstår det så finns det billiga pooler gjorda i glasfiber men det verkar som att de ofta är av rätt dålig kvalité och att de kan få böldpest då polyestern sakta men säkert släpper igenom vatten över tid och då skapar det sprickor i poolen under vintern då fukten fryser och sedan skapas det mögel på sommaren.

Den typen av pool som jag är intresserad av kallas för thermopool och är gjord i polypropylen. En fördel med en pool gjord i polypropylen är att den håller värmen bra. De har många olika pooler att välja mellan och hjälper även till med att installera poolen vilket är en nödvändighet för jag kan inte göra det själv.

Jag ska kontakta dem och kolla vad alltihopa kan komma att kosta och har jag bara råd så kommer jag att slå till.

Värmepumpar i Karlskoga

- Posted in Hus och hem by

Vi letade efter värmepumpar i Karlskoga och hittade!

Det kan vara en djungel att leta värmepumpar och då det är en viktig del av hemmet som påverkar både alla som bor här och vår plånbok (med tanke på hur dyr elen är i dessa tider) så var det viktigt att göra vår hemläxa för att se till att vi fick tag i rätt värmepump och inte minst rätt firma som installerar och sedan kan serva den när det behövs.

Vi bor i Karlskoga och letade då efter värmepumpar i Karlskoga, viktigt för oss att ha en installatör som kan vårt område och som har varit etablerad länge så att vi kunde prata med några av deras kunder för att på så sätt försäkra oss att vi valde rätt.

Så egentligen var vårt sökande först och främst efter en firma och det visar sig att en rörmokare på en VVS-firma i området kunde sin sak. De har massor med erfarenhet och jobbar framförallt med ett visst känt märke på marknaden som levererar den kvalitet som de själva kan stå för som de själva sa. Värmepumpar av kvalitet som levererar ett optimalt inomhusklimat, året runt!

Dessutom, om man ska se till den ekonomiska biten så sades det att man kunde se besparingen direkt. Det lät ju fantastiskt skönt och tryggt. Givetvis innebär det en större kostnad (investering vill vi kalla det för, för det är vad det är - direkt och på sikt) Köp och installation av värmepump kostar så det krävs rätt värmepump och installatör.

Rätt värmepump i Karlskoga som passar vårt klimat och vårt hus och hem samt inte minst som passar våra behov och faktiska förutsättningar. Det sades att märket på den värmepump vi valde skulle visa på sänkta uppvärmningskostnader så snart den började arbeta. Besparing så stor att det skulle täcka både amortering OCH ränta på ett eventuellt lån och ÄNDÅ FÅ PENGAR ÖVER.

Installatören kom hem till oss, kostnadsfritt, och räknade på jobbet. Vi valde den värmepump de föreslog som skulle passa just oss och inte långt därefter var allt igång och ja , det var väl värt denna investering.

värmepumpar karlskoga