Blogg om hus och hem

Blogg om hus och hem

Luftvärmepump till sommaren

- Posted in Hus och hem by

Installera luftvärmepump till sommaren

Sommaren närmar sig med stormsteg. Tiden går så otroligt fort så det inte är klokt! Ju äldre man blir desto fortare går tiden säger dom. Det är lite skrämmande då jag redan tycker att tiden går så fort. Jag sade förra sommaren att till nästa sommar måste jag verkligen skaffa AC. Det är något jag velat ha länge och nu ska det bli av.

Började leta efter någon bra firma som installerar luftvärmepumpar, vilket är det jag vill installera. Det är inte så dyrt, lätt att installera och det går även fort. Sen kan man använda den till värme med om man skulle vilja det. Att man kan styra den med mobilen är också toppen! De jag tyckte verkade bäst på detta var en firma som heter Scanmont. Jag fick en bra känsla från deras hemsida. Vilket också besannades när jag ringde och pratade med dem. Den bra känslan fortsatte när jag bokade hembesöket. De förklarade väldigt bra över telefon hur det går till med hembesöket och installationen. Hur noggranna de är med att allt blir bra och optimalt för kunden.

Det kommer en man nu i veckan som ska kika på mitt hus och avgöra vart bästa placeringen för luftvärmepumpen är. Ska bli så otroligt skönt med en pump som kyler ner huset i sommar. Behöver man inte bäva för de där super varma sommardagarna längre. Kan man fly in i huset för att kyla ner sig lite.

Även när man har bjudit in folk för middag och det är stekhett ska det bli skönt med en luftvärmepump som kyler. Då tenderar det att bli ännu varmare i huset för att man lagar mat och har igång både spis och ugn. Sen när gästerna kommer värms huset upp ännu mera pga alla människor. Kan liknas vid en bastu vid vissa tillfällen. Ska bli helt fantastiskt skönt att slippa oroa sig över det och bara njuta över maten och umgänget istället.

Luftvärmepump Scanmont värmepumpar

Ljudmätning i lägenhet

- Posted in Hus och hem by

Ljudmätning i min lägenhet

Jag bor sedan ett tag i en lägenhet som är belägen väldigt centralt. De har nu börjat renovera byggnaden mittemot och det låter otroligt mycket från bygget. Jag har den senaste tiden varit tvungen att jobba hemifrån då jag skadat mig. Jag jobbar på kontor med IT och behöver inte vara på kontoret utan kan jobba vart jag vill. Så efter att jag skadat mig och har svårt att ta mig någonstans är detta den bästa lösningen. Även på grund av Corona har detta varit att föredra.

Men bullret som uppstår från renoveringen är öronbedövande. Jag har otroligt svårt att arbeta. Allt jag gör tar längre tid då jag har svårt att koncentrera mig. Började fundera på om detta var en laglig ljudnivå. Jag vet att störande ljud som renovering är okej mellan kl 8-19 på vardagar. Men ljudnivån från detta bygget måste vara på gränsen till vad som är lagligt.

Funderar på att ta hit en firma som kan göra en ljudmätning i min lägenhet. Hittade en jättebra hemsida hos ett företag som är verksamma i hela Sverige. De är baserade i Stockholm och Malmö vilket är perfekt för mig. Jag bor i Lund, så det är inte så långt ifrån mig. De erbjuder alla sorters ljudmätningar och har stor erfarenhet av ljudmätningar samt bullermätningar.

Jag tror bestämt att jag ska kontakta denna firman idag. För jag står inte ut mer med denna ljudnivån. Ska bli intressant att höra vad de har att säga. Om detta är okej eller inte. Annars vet jag inte vad jag ska ta mig till. Kanske har de även nån bra lösning för mig. Man kanske kan ljudisolera min lägenhet på något bra sätt. Skönt att få råd av experter i detta ämnet. Då det just nu inte är ett alternativ för mig att gå tillbaka till kontoret, måste jag lösa detta på nått sätt.

Borra egen brunn Norrtälje

- Posted in Hus och hem by

Brunnsborrning i vår trädgård

Vi bor i Norrtälje och har som planer att borra hål för brunn i vår trädgård. Vi gillar tanken om att det är miljövänligt och att vi kan förse oss själva med eget vatten. Har googlat runt efter firmor som utför detta och hittat en bra som utför arbeten där vi bor. Har bokat ett hembesök med dem, så får vi se vad de har att säga.

Han sa att dom besiktigar marken för att se vart man kan placera brunnen samt vilken brunn som är bäst att använda för just oss. Denna firman som ska komma hem till oss har 25-års erfarenhet av detta. Det känns tryggt och bra tycker jag. Då vet dom verkligen vad de sysslar med.

Undra om man behöver nåt slags tillstånd från kommunen hos oss. Det kanske jag borde kolla upp innan han kommer. Jag vet att i vissa kommuner krävs det. Grannen har egen brunn. Kan kolla med dem också ifall dom ansökte om något tillstånd för sin.

Läste att det är väldigt lätt att installera brunn. Det tar inte så många dagar att göra det. Man borrar ner till ungefär 100 meters djup. Om man då inte fått fram något vatten gör dom nåt som kallas en högtrycksspolning. Där de med hjälp av högtrycksspolningen knäcker berget där det är svagt.

Däremot tar det ganska lång tid innan man kan använda vattnet. Under 2-4 veckor behöver man göra en ordentlig omsättning på vattnet innan man kan börja dricka det. Sen ska även vi eller brunnsborraren skicka in ett slutgiltigt prov till VA-verket. Ett ackrediterat vattenlaboratorium går också bra att skicka till för analys.

Om man gör en komplett vattenanalys får man reda på om det finns bakterier, radon, tungmetaller eller mikroorganismer i vattnet. En sån analys ska man alltid göra av ett ackrediterat vattenlaboratorium och kostar ca 2500 kronor.

Ska bli spännande det här. Och skönt när det är klart!

brunnsborrning Villabrunnar Jansson AB